СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛОГ БОРЦА ЗОРАНА УРИЋА

Борачка организација општине Србац и Мјесна борачка организација Бардача, организовали су јуче у Бардачи годишњи парастос за погинулог борца Војске Републике Српске, Зорана Урића.

Парастос код спомен обиљежја у Бардачи служио је протонамјесник Младен Продановић.

Зоран Урић је рођен 3. новембра 1972. године а са непуних 20 година погинуо је у борбама између Глине и Двора на Уни, као припадник ЈНА. У војску је отишао у септембру 1991. године да би након само нешто више од три мјесеца, као млад војник, био тешко рањен, а потом пребачен на ВМА у Београд, гдје је 16. јануара 1992. године преминуо.

 

Цвијеће на спомен обиљежје прво су положили чланови породица погинулих бораца, потом делегација Борачке организације општине Србац, Општине Србац и Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова, као и делегације Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Србац, Удружења СУБНОР, Мјесне заједнице Бардача и Мјесне борачке организације Бардача.

Мјештани Бардаче су дали немјерљив допринос у Одбрамбено-отаџбинском рату. Из овог мјеста своје учешће у рату узело је 68 бораца. Борци из Бардаче поред Прве србачке лаке пјешадијске бригаде били су припадници и других јединица Првог крајишког корпуса као и јединица Министарства унутрашњих послова и борили су се на ратиштима широм Републике Српске.

Предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца, Бранко Граховац, позвао је све на јединство и нагласио да жртву бораца, који су своје животе уградили у темеље Републике Српске морамо увијек помињати.

„Данас живимо у Републици Српској у слободи коју су нам извојевали наши хероји попут Зорана Урића, али и свих 20 хиљада бораца који су у Републици Српској положили животе. Српска са данашњим даном трпи највеће ударе и у питању је њен опстанак. Данас је одговорност на свима нама да бранимо наше шуме, њиве и планине које желе да нам одузму. У том случају 23 хиљаде српских жртава биће анулирано и Република Српска више неће постојати. У наредном периоду постоји опасност да се поново дешавају мјеста на којима страдају Срби“, поручио је Граховац.

Он је посебно истакао залагање мјештанина Желимира Урића, брата страдалог борца Зорана, који се потрудио да на одређен начин пробуди омладину у Бардачи што се види и кроз друштвени дом који је био девастиран а сада је уређен.

“Ово је сада један пријатан амбијент и захваљујем се свим људима који са Желимиром учествују да се пробуди ова мјесна заједница и претвори у мјесто погодно за живот“, рекао је Граховац.

Парастос је одржан у складу са Kалендаром обиљежавања значајних датума и јубилеја из ослободилачких ратова на подручју општине Србац.