БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ СРБАЦ ОБИЉЕЖИЛА ДАН БОРАЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У складу са Календаром обележавања значајних датума и догађаја из ослободилачких ратова на подручју општине Србац за чију реализацију је задужен Одбор за његову традицију ослободилачких ратова српског народа, Борачка организација општине Србац данас је у Спомен-соби у Српцу обиљежила 14. фебруар Дан Борачке организације и Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата РС.

Парастос је за страдале борце са подручја општине Србац служио протонамјесник Александар Кустурић, а цвијеће су положили чланови породица погинулих бораца, потом заједничка делегација Општине Србац и Борачке организације општине Србац, делегација Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Србац, делегација Удружења РВИ. општине Србац, делегација Равногорског покрета отаџбине Српске и делегација Удружења СУБНОР-а Србац.

 

Испред општинске управе присутним се обратио замјеник начелника општине Србац Владимир Гужвић који је честитао Дан бораца и истакао да ће Борачка организација и даље имати подршку општине Србац.

„Данас није обичан дан, данас је на неки начин симбол свега онога што имамо, јер су ти људи, сви ти борци РС, дали оно највредније, одлучност и снагу да одбране своје куће и своје пријатеље, породице и да нама донесу оно најбитније. , а то су мир и могућност да живимо једни са другима, да напредујемо и да се развијамо. Зато су они инспирација како нама тако и нашим најмлађима. На нама је да значајне датуме обиљежавамо, да их се сјећамо,да их поштујемо и да преносимо колико је жртава уграђено у темеље РС и да желимо да се више никада не понови и да сви можемо живјети у миру“, рекао је Гужвић.

„Општина Србац и РС воде рачуна о својим борцима кроз разне мере и водиће рачуна и у наредном периоду, јер борци имају јако велики значај за наси наше друштво. Желим вам сретан празник и изражавам вам једну велику захвалност, јер сви сте ви на неки начин уградили дио сабе у ово што данас имамо“, рекао је замјеник начелника Владимир Гужвић.

Предсједник БО општине Србац Горан Плотан је својим саборцима честитао Дан бораца РС и позвао их на јединство истакавши да приоритет мора бити брига о борцима и борачким категоријама.

„Драги моји саборци, драго ми је што сте данас у великом броју дошли. То је знак да Борачка организација општине Србац добро ради и да је на добром путу. Имали смо потешкоћа у раду, али смо све превазишли и нисмо се упуштали ни у какве сукобе. Радили смо у интересу наших чланова. Прошле године први смо у РС покренули историјски школски час у основним и средњој школи у Српцу, те смо примјетили да се у уџбеницима историје јако мало пажње поклања Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, тек страница или максимално двије. Донијели смо закључак и покренули иницијативу да се то промијени.  

Сада су министарство  рада и борачко инвалидске заштите,, Центар за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица у Влади РС у сарадњи са Педагошким заводом прихватили ту иницијативу, те  на нивоу РС формирали комисију која ће радити на томе. То је потекло из Српца, из једне мале борачке организације на шта смо поносни. Покренули смо још једну иницијативу, а наш саборац др Милан Павловић је био покретач, гдје смо подјелили 70 пакета унучадима погинулих бораца, јер су њихови дједови дали свој живот за РС и ми на тај начин његујемо културу сјећања на Одбрамбено-отаџбински рат“, рекао је. Плотан је изразио захвалност председницима Месних борачких организација и делегатима који помажу и дају нове идеје за рад.

„У плану је да породици Дринић у Кобашу, мајци и оцу погинулог борца, подигнемо надгробну спомен-плочу јер нема никог од родбине да то учини,  а овим путем захваљујем начелнику општине који нам је помогао и издвојио дио средстава у ту сврху“, рекао је Плотан и позвао све да буду сложени и јединствени, јер без јединства нема ни РС.

„Мислим да је сада тежа ситуација него деведесетих година и зато вас позивам да се не дијелимо и да се сви окупимо око Борачке организације, јер само јединствена и јака БОРС може бити добар партнер Влади РС да налази што боља рјешења за наше чланове. Честитам вам Дан бораца, желим да га још дуго година сви овако скупа обиљежавамо и нека нам живи вјечно РС“, наручио је Плотан.

Борачка организација општине Србац формирана је фебруара 1997.године под називом Општинска борачка организација Србац, а 2014.године мијења назив у Борачка организација општине Србац и насљедница је Удружења учесника рата од 1990. године Србац, које је основано у Српцу јуна 1993. године. Програмски циљеви и задаци су дефинисани Статутом БО општине Србац, а најзначајнији је заштита права и интереса и материјалног положаја и статуса демобилисаних биораца, РВИ ,породица погинулих,заробљених и несталих бораца.

Ове године БО општине Србац обиљежава 31. годину од организованог дјеловања борачких категорија грађана на подручју наше општине. Први предсједник тадашњег удружења био је Ранко Смиљанић, док је председник Извршног одбора удружења био Љубомир Савић. Од оснивања, председници Борачке организације општине Србац су били: Ранко Смиљанић, др Милан Павловић, Вићо Ковачевић, Свето Стојаковић и Душко Митрић.

Дужност предсједника Борачке организације општине Србац тренутно обавља Горан Плотан.

Предсједници Предсједништва БО општине Србац су били: Ранко Смиљанић, Небојша Видовић, Остоја Вујнић, Далибор Кошутић, Недјељко Сувајац и Стојан Илић, а тренутно ову дужност обавља Драган Алексић.

У последње три године, од када је формиран Фонд солидарности, активности БО општине Србац подигнуте су на један виши ниво. Фонд је оправдао своје постојање, јер је БО путем Фонда од његовог оснивања пружила помоћ у рјешавању стамбених проблема, развоју сточарске и пољопривредне производње за 46 својих чланова за што је утрошено 92 хиљаде КМ.

,,Борачка организација општине Србац ће у наредном периоду све своје активности усмјерити на реализацију својих програмских активности са циљем да побољшају материјални положај својих чланова”, речено је поводом свечаности обиљежавања Дана бораца РС у Српцу.