ОДРЖАН ГОДИШЊИ ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ ВРС ИЗ СТАРОГ МАРТИНЦА

У складу са општинским календаром обележавања значајних датума и догађаја из одбрамбено-ослободилачких ратова, Борачка организација општине Србац и Мјесна борачка организација Стари Мартинац, јуче су организовали годишњи парастос за четири погинула борца Војске Републике Српске из овог мјеста.

 

 

Имена и ликови погинулих бораца Гојка Ждрње, Зорана Марића, Драге Марчете и Рајка Звиздала уклесана су на спомен-плочу, а основне податке о њима прочитао је представник Борачке организације општине  Србац Далибор Кошутић.

Предсједник Борачке организације општине  Србац Горан Плотан захвалио се свима који су дошли да одају почаст четворици погинулих бораца ВРС из овог места који су за нашу слободу дали оно највриједније што су имали а то су њихови животи.

,, Данас сам разочаран јер је веома мало младих који његују културу сјећања на наше погинуле саборце. Чини ми се да млади људи још увијек нису свјесни озбиљности Одбрамбено- отаџбинског рата и свега онога што смо сви ми заједно жртвовали 90-тих година прошлог вијека како би данас имали слободну Републику Српску. Ми у Борачкој организацији Србац мораћемо да о овој теми поведемо много више рачуна. Жалосна је и чињеница да у уџбеницима из којих уче наши ђаци о Одбрамбено- отаџбинском рату написана је само једна страница. Ми ћемо и ове године одржати историјски час за наше ученике поводом Дана Прве србачке језерске бригаде како би младим генерацијама приближили сву тежину наше борбе и погибије свих припадника ВРС за нашу слободу”, рекао је Горан Плотан.

Цвијеће су на спомен обиљежје  положили чланови породица погинулих бораца, затим делегације Борачке организације општине Србац, Мјесне борачке организације Стари Мартинац, Општине Србац и Одбора за његову традицију ослободилачких ратова, делегација Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила,Мјесне борачке организације Ножичко. и Кукуље, Мјесне заједнице Стари Мартинац , делегација СУБНОР-а и остале делегације.

Парастос је служио свештеник доктор Живко Илић.

 

Поред споменика четврорици погинулих бораца у последњем одбрамбено-отаџбинском рату, подигнут је и споменик са уклесаним именима 8 погинулих бораца НОР-а из Старог Мартинца.