СКУПШТИНА БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ОПШТИНЕ СРБАЦ УСВОЈИЛА ГОДИШЊЕ ДОКУМЕНТЕ

Борачка организација општине Србац наставиће у овој години са пружањем помоћи борачким категоријама, обиљежавањем значајних датума, одржавањем и изградњом спомен обиљежја, а из општинског буџета су обезбијеђена средства за рад организације у износу од 66 хиљада KМ, што је за четири хиљаде више него у прошлој години.

 

Ово је изјавио предсједник Борачке организације општине Србац, Горан Плотан, на јуче одржаној годишњој скупштини, додајући да је у плану да се додатна средства обезбиједе из других извора финансирања.

“Са Општином Србац имамо добру сарадњу и надамо се да ће тако бити и у наредном периоду. Похвално је што је грант за Борачку организацију повећан, али су нам потребна и додатна средства како би се рад одвијао несметано и како бисмо могли додатно побољшати хуманитарни аспект нашег рада. Трудићемо се да положај бораца што више побољшамо, како у остваривању њихових права, тако и материјалном смислу”, рекао је Плотан.

На скупштини је усвојен извјештај о раду и материјално-финансијском пословању у 2023. години кога је образложио предсједник Предсједништва Драган Алексић.

Према његовим ријечима, Борачка организација је остварила 98.918 KМ прихода, а расходи су износили 97.717 KМ, тако да је стање средстава на дан 1.1.2024. године износило 1.201 KМ. Осим Општине Србац, чији грант износи највећи дио прихода, средства су обезбијеђена и путем плаћања чланарина, као и уплатама од стране јавних предузећа, установа, институција и привредних субјеката.

“Средства су утрошена плански, на све оно што је предвиђено планом и програмом рада за прошлу годину, а то су, између осталог, трошкови око рада Борачке организације, пружање помоћи нашим члановима, за рад Фонда солидарности, обиљежавање важних датума и одржавање и санацију спомен обиљежја”, рекао је Алексић.

По питању рада Фонда солидарности, предсједник Борачке организације Горан Плотан је рекао да је други круг помоћи успјешно завршен, а осим помоћи донатора, значајна подршка је стигла путем уплата чланарина од које се дио издваја за рад Фонда. Он је позвао борце који још увијек нису потписали сагласност за плаћање чланарине, да то учине, јер је то један од начина да једни другима помогну.

“Такође, за петорицу бораца, који су изразили жељу да се баве пољопривредом, успјели смо обезбиједити пластенике, за шта смо издвојили 4.500 KМ”, рекао је Плотан.

Додао је да је и ове године у плану пружање помоћи члановима Борачке организације у санацији и изградњи стамбених објеката, а поред тога, у плану је подизање спомен обиљежја погинулим боцима из Kладара.

Плотан истиче да је од оснивања Фонда солидарности до 31. децембра прошле године реализовано 46 хуманитарних акција, за шта је обезбијеђено 93.010 KМ и тренутно нема никаквих дуговања према добављачима.

Осим скупштине Борачке организације, одржана је и скупштина предузећа за запошљавање инвалида “Борац”, на којој је истакнуто да је примјетан напредак у раду у протеклој години.

“Укупни приходи у 2023. години су износили 107.947 KМ, а расходи 95.634 KМ, по чему је видљиво да је предузеће пословало са бруто добитком у износу од 12.313 KМ. Прошле године постављен је први паркомат, а у току ове године у плану је набавка још два апарата, за које сматрамо да ће допринијети бољој наплативости кориштења паркинг простора”, рекао је директор предузећа Дамјан Драгосављевић.

Истиче да ће у овој години бити настављено одржавање спомен обиљежја, као и одржавање и обиљежавање паркинг простора.

Делегати су изгласали и захтјев за подизање цијена кориштења паркинга, како би цијене на подручју наше општине биле усаглашене са цијенама општина и градова у окружењу.

На данашњој сједници изабрана су два нова делегата, а то су Радован Зрнић из Kладара и Драган Kовачевић из Повелича.

Присутнима се данас обратио и замјеник начелника општине Владимир Гужвић, који је изразио захвалност борцима који су дали неизмјеран допринос у стварању Републике Српске и додао да ће Општина Србац и даље наставити са пружањем подршке раду Борачке организације Србац.

“Ви сте кровна организација која брине о положају оних који су се борили за настанак Републике Српске. Бројни појединци су изгубили животе, неки од вас дијелове тијела и то је оно што нико не смије заборавити и морамо вам заувијек бити захвални. Стојимо вам на располагању за сваки вид помоћи који је у нашој моћи”, рекао је Гужвић.

Прије почетка сједнице, на централном спомен обиљежју је положено цвијеће и запаљене свијеће погинулим борцима Војске Републике са подручја наше општине.